Bietsmuntje

Man uit Enschede introduceert bietsmuntjes om minder te roken

foto: Jaap Even
 dinsdag 24 maart 2015 bron: RTVOOST

De één gebruikt nicotine-pleisters om van het roken af te komen, de ander houdt het op kauwgom. Enschedeër Marc Otte heeft de bietsmuntjes bedacht om in ieder geval minder te roken.
Helemaal stoppen is voor Otte niet aan de orde. Daarvoor vindt hij een sigaretje op zijn tijd te lekker. Maar volgens de Enschedeër is het beter om geen rookwaar in huis te hebben. ,,Het is net als met een fles jenever. Als je die bijvoorbeeld na een verjaardag in huis hebt neem je elke dag een glaasje. Maar als die fles er niet is, dan heb ik er ook helemaal geen behoefte aan. Met roken is het in zoverre anders dat ik heel moeilijk zonder kan."


Start item bietsmuntje op 22.20
foto: Jaap Even

Rond stickertje
En zo ontstond het idee voor de bietsmuntjes. "Als ik mensen in mijn omgeving tegenkom, waarvan ik weet dat ze roken, dan ben ik gauw geneigd een sigaretje mee te roken. Maar dat moet ik dan wel bij die ander bietsen. Ik vond het een goede zaak om er iets tegenover te stellen. Ik ontwierp een rond stickertje met een soort logo en plak dat op muntjes van 20 cent. Wie me een sigaretje geeft krijgt van mij zo'n muntje. Waar gewoon mee betaald kan worden."
© Jaap Even, RTVOOST